Ένα Αληθινό θείο δώρο: Ο φύλακας άγγελός μας

Ένα Αληθινό θείο δώρο: Ο φύλακας άγγελός μας

Όλοι μας έχουμε τον προσωπικό μας φύλακα άγγελο.

Από το Άγιο Βάπτισμά μας ο Θεός από την πολύ Του αγάπη, μας δίνει έναν άγγελο να μας προστατεύει και να μας βοηθά σε όλη μας τη ζωή.

Ο φύλακας άγγελος είναι ο πιστός μας σύντροφος σε όλη τη ζωή μας.

Βρίσκεται μαζί μας, δίπλα μας , από τη στιγμή της βάπτισής μας  μέχρι το θάνατό μας.

Ο φύλακας άγγελος είναι λειτουργικό πνεύμα του Θεού για την προστασία των ανθρώπων.

 

Καθήκον του φύλακα αγγέλου μας είναι με αόρατο τρόπο:

-         Να μεριμνά ώστε να είμαστε ασφαλείς.

-         Να μας προστατεύει σε καιρό πειρασμού.

-         Να μας συμπαραστέκεται όταν είμαστε θλιμμένοι.

-         Να μεταφέρει τις προσευχές μας στο Θεό.

-         Να μας καθοδηγεί.

-         Να μας εμπνέει να πορευόμαστε στο δρόμο της αρετής.

-         Να μας στηρίζει, να μας προστατεύει και να μας ενδυναμώνει απέναντι στο κακό .

-         Να μας  λυτρώνει σε επικίνδυνες περιστάσεις.

-         Να μας προστατεύει από ορατούς και αοράτους εχθρούς.

Ο φύλακας άγγελός μας γνωρίζει τα πάντα για μας και είναι πρόθυμος να μας βοηθήσει με  οποιονδήποτε τρόπο, ώστε να γίνει η ζωή μας ολοκληρωμένη και ευτυχισμένη, αρκεί να τον θυμόμαστε και να τον επικαλούμαστε. Δεν στέκεται όμως απλά σαν προστάτης της ψυχής και του σώματος του ανθρώπου, αλλά γίνεται  ένα εν Πνεύματι  Αγίω με την ψυχή αυτή, γι’ αυτό πονάει και αγωνιά για την ψυχή που του δόθηκε.

Δεν μας  εγκαταλείπει ποτέ. Όμως όσο και αν λατρεύει την ψυχή με την οποία είναι ενωμένος εν Αγίω Πνεύματι,  δεν επιθυμεί η ψυχή να λατρεύει εκείνον, αλλά τον ίδιο τους τον Δημιουργό.

Όσο η ψυχή είναι αγνή και καθαρή, διατηρεί και την ένωσή της με τον άγγελο προστάτη της. Όταν όμως κάνει την οποιαδήποτε θεληματική αμαρτία, τότε αυτή η ένωση χάνεται.

Ποτέ όμως δεν εγκαταλείπει την ψυχή που προστατεύει, αλλά στέκεται πάντα δίπλα της θλιμμένος για την ανθρώπινη αδυναμία της ψυχής που στέκεται εμπόδιο ανάμεσά τους αλλά και ανάμεσα στη σχέση της με τον Θεό.

                                                         

Αν μπορούσαν τα ανθρώπινα μάτια μας να δουν με πόση λατρεία και αφοσίωση στέκεται δίπλα στην προστατευόμενη του ψυχή, ο φύλακας άγγελος, τότε θα δοξάζαμε πραγματικά τον Θεό μας για το πολυτιμότερο δώρο που μας χάρισε.

 Όταν εμείς κοιμάστε ο φύλακας μας, ταπεινά μας κρατάει στην αγκαλιά του και μας σκεπάζει με τις αγγελικές του φτερούγες. Μας φιλάει στοργικά στο κεφάλι, ικετεύοντας τον Θεό να καθαρίζει τους λογισμούς μας. Μας χαϊδεύει στοργικά διώχνοντας κάθε μολυσμό του σώματος που προήλθε από απρόσεχτη συμπεριφορά, δίχως να γνωρίζουμε  ότι πράξαμε κάτι κακό.

Όμως αυτό δεν μπορεί να το κάνει σε κάθε θεληματική αμαρτία, είτε σε λάθος που κάναμε γνωρίζοντας πως δεν είναι αρεστό στο Θεό.

Αφού περιποιηθεί το σώμα και την ψυχή μας όσο του είναι επιτρεπτό, μας σταυρώνει στο όνομα του Τριαδικού Θεού και ανεβαίνει μπροστά στο θρόνο Του για να Τον πληροφορήσει για όσα έπραξε η ψυχή που προστατεύει κατά τη διάρκεια της ημέρας. 

Με χαρά παρουσιάζει όλες τις θυσιαστικές πράξεις λατρείας και αγάπης που διέπραξε ο άνθρωπος για τον Θεό Πατέρα του, αλλά και για τους συνανθρώπους του, καθώς επίσης και τις ευχαριστίες και τα τρυφερά λόγια αγάπης προς τον Θεό.

Με λύπη του όμως πρέπει να ομολογήσει και όσες άσεμνες πράξεις διέπραξε, είτε από αδυναμία του σώματος, είτε από αδιαφορία και απροσεξία. Για όλα αυτά όμως ζητάει έλεος από τον Θεό, ικετεύοντας να συγχωρήσει τα αμαρτήματα αυτά της ψυχής που διεπράχθησαν από αδυναμία.

Για όσα αμαρτήματα όμως έχουν σχέση με φθόνο, ζήλια και κακία, ο άγγελος στέκεται αναπολόγητος μπροστά στον θρόνο του Θεού, κλαίγοντας για την σκληρότητα της ψυχής, επειδή ξέρει πόσο αυτά τα αμαρτήματα είναι ασυγχώρητα από τον Θεό, αν η ίδια η ψυχή δεν ταπεινωθεί για να ζητήσει ειλικρινή συγγνώμη.

Πάντα η αγωνία του φύλακα αγγέλου για την ψυχή είναι μεγάλη, μα όσο και αν πονάει για την ψυχή που προστατεύει, όταν αυτή βασανίζεται από πονηρούς λογισμούς και ανθρώπινες αδυναμίες, δεν του επιτρέπεται να επέμβει, αν ο ίδιος ο άνθρωπος δεν τον επικαλεστεί.

 Θα είναι πολύ ευλογημένη, κάθε ψυχή που θα πιστέψει στην ύπαρξη του αγγέλου της και θα του ζητήσει να τον κατευθύνει.

Κάθε ψυχή που θα αγαπά και θα σέβεται τον φύλακα άγγελό της και πιστά θα τον εκλιπαρεί να οδηγεί τα βήματά του και να φωτίζει το νου του, ο άγγελος θα καθαρίζει τα μάτια του για να μπορεί να διακρίνει το καλό από το κακό, το θεϊκό από το σατανικό.

 Με την βοήθεια του αγγέλου μας θα μπορούμε  να διακρίνουμε  το κακό, μα χωρίς την Θεία Κοινωνία και το όνομα του Ιησού στα χείλη και στην καρδιά μας, δεν θα έχουμε  την δύναμη να εναντιωθούμε  και να προστατευθούμε  από τα σατανικά πνεύματα που θα μας πολιορκούν.

Η ταπείνωση είναι η πιο πολύτιμη αρετή και σύμμαχός μας, γιατί αυτή κάνει τον άγγελό μας να μας αγκαλιάζει πιο σφιχτά και να γινόμαστε ένα για να πολεμάμε  τον σατανά με περισσότερη δύναμη. Τότε και η χάρις του Παναγίου Πνεύματος είναι πλούσια επάνω μας.

Αντίθετα ο εγωισμός διώχνει τον άγγελό μας και δίνει εξουσία στον σατανά να προσβάλει τις πέντε μας αισθήσεις, ώστε μέσα από αυτές να κυριαρχεί στο σώμα μας με απώτερο σκοπό να κατακτήσει πιο εύκολα το νου για να καταλήξει στην καρδιά μας. Αφού αυτή διεκδικεί ο Θεός και δεν θέλει ο Εωσφόρος να Του την χαρίσει.

Αναλόγως την δύναμη και εξουσία που έχουμε  δώσει στη ζωή μας στον φύλακα άγγελό μας, με το να τον θυμόμαστε καθημερινά και να τον επικαλούμαστε, επαναφέρει τη θύμηση του Θεού που διώχνει καθετί κακό ξαναφέρνοντας έτσι τη γαλήνη. Αν όμως ο φύλακας άγγελός μας είναι ξεχασμένος από μας, τότε δεν μπορεί να βοηθήσει και ο ανθρώπινος νους μένει εγκλωβισμένος και συνεχώς τυραννιέται.

Ας προσπαθούμε με την προσευχή μας και τον τρόπο ζωής μας να τον έχουμε κοντά μας συνεχώς και να μην τον απομακρύνουμε ποτέ.

Ο φύλακας Άγγελός μας είναι ο πιο πιστός και αφοσιωμένος φίλος μας.

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΦΥΛΑΚΑ ΑΓΓΕΛΟ ΜΑΣ

Άγιε Άγγελε, εσύ που βρίσκεσαι πολύ κοντά και βλέπεις την άθλια ψυχή και την ταλαίπωρη ζωή μου, σε παρακαλώ να μη με εγκαταλείπεις, επειδή είμαι αμαρτωλός, ούτε ν’ απομακρυνθείς από μένα, επειδή δεν συγκρατώ τον εαυτό μου. Σε παρακαλώ μην επιτρέψεις στον πονηρό δαίμονα να κυριαρχήσει σε μένα και να τυραννήσει το θνητό μου σώμα.

Κράτησέ με απ’ το κουρασμένο μου χέρι και οδήγησε με στην οδό της σωτηρίας. Nαι, Άγιε Άγγελε του θεού, εσύ που φυλάς και σκεπάζεις την άθλια ψυχή και το σώμα μου, συγχώρεσε με για όλα όσα σε λύπησα όλες τις ημέρες της ζωής μου και αν κάποια αμαρτία έκανα σήμερα.

Σκέπασε με κατά τη νύχτα αυτή και προστάτεψε με από κάθε προσβολή του εχθρού, για να μη στενοχωρήσω τον Θεό με κάποιο αμάρτημα. Kαι πρέσβευε για μένα στον Kύριο να με στηρίζει, ώστε να Tον σέβομαι πάντοτε και να με αναδείξει άξιο δούλο της αγάπης Tου. Aμήν.

 

Αναστασία Δ.


Πρόσφατα στην ίδια κατηγορία