Εγκαινιάζεται σήμερα η 15η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Εγκαινιάζεται σήμερα η 15η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Στη 15η ΔΕΒΘ συμμετέχουν με περίπτερο περισσότεροι από 270 εκδότες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Έως τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή με περίπτερα οι εξής χώρες: Αίγυπτος, Αζερμπαϊτζάν, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Γερμανία, Ελβετία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιταλία, Ισραήλ, Καναδάς, Κίνα, Κορέα, Κροατία, Μαρόκο, Μπαγκλαντές, Ρουμανία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Σλοβακία, Ταιβάν, Τουρκία, (Βέλγιο, Γαλλία, Ιράν, Κύπρος, Ουκρανία, ΠΓΔΜ). Επίσης, εντός του περιπτέρου της Γαλλοφωνίας και μέσω του διεθνούς γραφείου των Γάλλων Εκδοτών (BIEF), συμμετέχουν 44 Γάλλοι εκδότες και περισσότεροι από 30 γαλλόφωνοι συγγραφείς.

Στη διάρκεια της έκθεσης έχουν ήδη προγραμματισθεί περισσότερες από 500 εκδηλώσεις (σπάζοντας το περσινό ρεκόρ των 420, ενώ στη διοργάνωση του 2016 ήταν μόλις 284), με εκθέσεις, συζητήσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, συναυλίες κ.ά. Η δε αγαπημένη Παιδική Γωνιά ετοιμάζεται να υποδεχτεί μικρούς και μεγαλύτερους αναγνώστες έχοντας προετοιμάσει περισσότερες από 100 εκδηλώσεις.

Με τιμώμενες τις χώρες της Γαλλοφωνίας (περί τις 57 ανά τον κόσμο χώρες, στις οποίες η γαλλική είναι επίσημη γλώσσα είτε μιλιέται από ευρύ φάσμα πολιτών) και κεντρικό της θέμα τη Δημοκρατία στον 21ο αιώνα, η 15η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, διοργανώνει αφιερώματα:

- Στη Δημοκρατία στον 21ο αιώνα: (25 αιώνες από τη γέννηση της Δημοκρατίας στην αρχαία Ελλάδα, 240 χρόνια από τον θάνατο του Βολταίρου και μισό αιώνα από τον Μάη του '68, η Δημοκρατία και η μετεξέλιξη της παραμένει ζητούμενο σε εποχή έξαρσης των εθνικισμών και αμφισβήτησης δημοκρατικών κεκτημένων, ακόμη και στην καρδιά της Ευρώπης. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί σειρά συζητήσεων μεταξύ λογοτεχνών, ιστορικών, πολιτικών επιστημόνων, φιλοσόφων, πολιτικών και δημοσιογράφων.

- Στα 50 χρόνια από τον "θρυλικό" Μάη του '68 (σε στρογγυλή τράπεζα η συγγραφέας Leslie Kaplan, ο ιστορικός της οικονομίας στο πανεπιστήμιο Paris I Γιώργος Στεφανίδης και ο φιλόσοφος Frederic Worms, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά στον Μάη του ‘68, θα επιχειρήσουν μια θεωρητική αποτίμηση του υπό τα ..."όμματα" των αυθεντικών αφισών του Μάη του ‘68 (θα υπάρχει σχετική έκθεση στο περίπτερο της γαλλοφωνίας), που είχαν σχεδιασθεί εν θερμώ το 1968 από τις φοιτήτριες και τους φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών του Παρισιού.

- Στη "Λογοτεχνία και μνήμη" (συζητήσεις, παρουσιάσεις βιβλίων κ.ά) για τη λογοτεχνία ως φορέα συλλογικής, ατομικής και πολιτισμικής μνήμης, που καθορίζει την ιστορική συνείδηση (λογοτεχνικά είδη που προτάσσουν θέματα μνήμης και λήθης, όπως το μυθιστόρημα - ντοκουμέντο ή αντίστροφα, το δοκίμιο με στοιχεία μυθιστορίας- το εβραϊκό βίωμα στον ελλαδικό χώρο και ευρύτερα αλλά και σημαντικές λογοτεχνικές επετείους συνδεδεμένες με θεματικές ενότητες που αφορούν στη: Λογοτεχνία και Θεσσαλονίκη, τη Γραφή και Πολιτική κ.ά).

- Την εμπειρία από το Προσφυγικό (έκθεση φωτογραφίας, παρουσιάσεις σημαντικών βιβλίων που γράφτηκαν και μεταφράστηκαν στη γλώσσα μας με αφορμή την προσφυγική εμπειρία, καθώς και συζητήσεις με κύριο θέμα τη ζωή των προσφύγων, τη φωνή, τις ανάγκες, τις αγωνίες τους, το ζήτημα της ενσωμάτωσης τους, αλλά και την προσφορά τους στη χώρα μας).

- Βιβλίο και Performance

- Αστυνομική λογοτεχνία,

- 5ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών

- 3ο Φεστιβάλ Μετάφρασης

...και τέλος την απολύτως αναβαθμισμένη φέτος "Παιδική Γωνιά - Γωνιά Εφήβων - Γωνιά Εκπαιδευτικών" στο δικό της περίπτερο (14).

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει αναλάβει τον συντονισμό της οργάνωσης και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της γαλλοφωνίας, θα συνεργαστεί στενά με φοιτητές του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ για την υποδοχή των γαλλόφωνων προσκεκλημένων. Επίσης, η Ομάδα Επικοινωνίας του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Καστοριά, έχει αναλάβει την επικοινωνία και την προβολή του Σταντ της Γαλλοφωνίας.

Την ΔΕΒΘ διοργανώνουν το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, η ΔΕΘ-HELEXPO και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη των Ελλήνων Εκδοτών, τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο νέος φορέας διοργάνωσης της ΔΕΒΘ, η ίδρυση του οποίου είχε ανακοινωθεί στην έναρξη της περσινής διοργάνωσης δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί, ενώ η χρηματοδότηση του έργου (από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020) εξαντλείται στην επόμενη διοργάνωση (αυτή του 2019) και οι οργανωτές - φορείς αναπτύσσουν ήδη πρωτοβουλίες για την εξεύρεση πόρων χρηματοδότησης.

Πηγή: https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/koinonia/206069/egkainiazetai-simera-i-15i-diethnis-ekthesi-vivliou-thessalonikis 


Πρόσφατα στην ίδια κατηγορία