Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

Ο πόλεμος του Διαστήματος

Ο πόλεμος του Διαστήματος

Δύση και Ρωσία ανταγωνίζονται για το... νέο είδος τουρισμού
Το νέο πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ Δύσης και Ρωσίας είναι αναμφίβολα ο διαστημικός τουρισμός. Τρεις δυτικοί δισεκατομμυριούχοι και η ρωσική υπηρεσία διαστήματος έχουν ριχτεί σε μια κούρσα ανταγωνισμού για την κατάκτηση του Διαστήματος.

Ο επικεφαλής της Space Adventures δήλωσε πως το 2021 θα είναι μια «καταπληκτική χρονιά» για το πεδίο αυτό. Και για του λόγου το ασφαλές, η αμερικανική εταιρεία υπό τη διεύθυνση του Τομ Σέλι και η ρωσική υπηρεσία Roscosmos θα στείλουν στις αρχές Δεκεμβρίου και για 12 ημέρες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) τον Ιάπωνα δισεκατομμυριούχο Γιουσάκου Μαεζάβα και τον βοηθό του Γιόζο Χιράνο, ενώ η Roscosmos και η Space Adventures είχαν συνεργαστεί ήδη από το 2001 έως το 2009 προκειμένου να στείλουν επτά βαθύπλουτους επιχειρηματίες στο Διάστημα.

Επαναλαμβάνουν τη συνεργασία αυτή, την ώρα που οι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι Ιλον Μασκ και Τζεφ Μπέζος, καθώς και ο Βρετανός Ρίτσαρντ Μπράνσον, ξεκίνησαν φέτος τις δικές τους ιδιωτικές πτήσεις στο Διάστημα.

«Το 2021 είναι πραγματικά μια καταπληκτική χρονιά για τη βιομηχανία των ιδιωτικών πτήσεων στο Διάστημα» είπε σε συνέντευξή του στο AFP ο πρόεδρος της Space Adventures Τομ Σέλι. «Είναι περίεργο που όλο αυτό γίνεται την ίδια ώρα». Αν η Space Adventures επανέλαβε τη συνεργασία της με τη Roscosmos, είναι γιατί η ρωσική υπηρεσία έχασε το μονοπώλιο στις πτήσεις προς τον ISS, αφότου Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αστροναύτες μπορούν να φθάσουν στον διαστημικό σταθμό με τις κάψουλες της SpaceX του Ιλον Μασκ, με την απώλεια των συμβολαίων αυτών να στερεί από τη Roscosmos δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ανά θέση. Η χασούρα βέβαια αναμένεται να ισοσκελιστεί με τις τουριστικές πτήσεις αφού, σύμφωνα με τον Σέλι, μία θέση στον διαστημικό πύραυλο Σογιούζ κοστίζει 50-60 εκατ. δολάρια.

Την ίδια ώρα, η νέα τολμηρή αποστολή Lucy (Λούσι) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), που έχει ως στόχο την εξερεύνηση για πρώτη φορά των πολυπληθών τρωικών αστεροειδών κοντά στον Δία, είναι έτοιμη για εκτόξευση σήμερα, Σάββατο (στις 12.34 μ.μ. ώρα Ελλάδας) από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα, πάνω σε έναν μεγάλο πύραυλο «Ατλας 5» της United Launch Alliance (ULA). Το σκάφος θα πραγματοποιήσει ένα 12ετές ταξίδι, στη διάρκεια του οποίου θα περάσει κοντά από οκτώ αστεροειδείς με ονόματα από την «Ιλιάδα» του Ομήρου.Πηγή: https://www.newsbreak.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ