Τρίτη 16 Ιουλίου 2024
vittis 3012/23- 3012/24

Αργεντινή: «Τσεκούρι» στις επιδοτήσεις ρεύματος από τον Μιλέι

Αργεντινή: «Τσεκούρι» στις επιδοτήσεις ρεύματος από τον Μιλέι

Οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος θα εκτιναχθούν στα ύψη αυτό το μήνα για τα περισσότερα νοικοκυριά στην Αργεντινή ενώ η χώρα οδεύει σε έναν ιδιαίτερα σκληρό χειμώνα, καθώς ο πρόεδρος Χαβιέ Μιλέι προχωρά στην εφαρμογή της «θεραπείας σοκ» για την οικονομία.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, για πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του Μιλέι, το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος θα διπλασιαστεί τον Ιούνιο, ενώ για τα νοικοκυριά της μεσαίας τάξης οι τιμές μπορεί να αυξηθούν κατά 155%.

Ενώ οι περισσότεροι Αργεντινοί πληρώνουν μόνο το 5% του πραγματικού κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, το ποσοστό αυτό θα εκτιναχθεί στο ένα τρίτο για τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος και σχεδόν στο μισό για τους πολίτες της μεσαίας τάξης, ανέφερε το υπουργείο Ενέργειας την Τετάρτη.

Η απότομη αύξηση των λογαριασμών κοινής ωφέλειας θα αποτελέσει ένα κρίσιμο τεστ για το πόση από τη λιτότητα του Μιλέι είναι διατεθειμένοι να αντέξουν οι Αργεντινοί. Ο αυτοαποκαλούμενος ως «αναρχοκαπιταλιστής» πρόεδρος συνεχίζει να απολαμβάνει ποσοστά αποδοχής άνω του 50%, πολύ υψηλότερα από τους προκατόχους του. Ωστόσο, η κατάργηση των επιδοτήσεων παραδοσιακά μια πολιτικά δαπανηρή κίνηση και πυροδότησε εσωτερικό διχασμό στην προηγούμενη κυβέρνηση, οδηγώντας υπουργούς σε παραίτηση.

Η ομάδα του Mιλέι με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομίας Λουίς Καπούτο, εργάζεται για τον περιορισμό των γενναιόδωρων ενεργειακών επιδοτήσεων που πέρυσι κόστισαν στην Αργεντινή το 1,5% του ΑΕΠ της. Η κυβέρνηση ελπίζει να μειώσει αυτόν τον αριθμό σε περίπου 0,8% φέτος, σύμφωνα με πηγή του Bloomberg.

(euro2day.gr)Πηγή: https://energypress.gr/
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ