Τρίτη 16 Ιουλίου 2024
vittis 3012/23- 3012/24

Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη προσοχή

Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη προσοχή

Ερευνητές στο Τμήμα Βιοσυμπεριφορικής Υγείας του Penn State μελέτησαν το πώς η αφυδάτωση επηρεάζει τη γνωστική απόδοση. Διαπίστωσαν ότι ακόμη και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να μειώσει την ικανότητα ενός ατόμου να δίνει προσοχή στις εργασίες με την πάροδο του χρόνου. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της σωστής ενυδάτωσης για την υγιή λειτουργία των ανθρώπων καθώς γερνούν.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η τυπική αφυδάτωση -τα επίπεδα αφυδάτωσης που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια μη επίπονων, καθημερινών δραστηριοτήτων- μείωσαν την ικανότητα των ατόμων να δίνουν προσοχή σε εργασίες άνω των 14 λεπτών, αλλά δεν είχαν σημαντική επίδραση σε άλλες εκτελεστικές λειτουργίες, όπως η εργασιακή μνήμη. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο American Journal of Human Biology.

Με επικεφαλής τον Asher Rosinger, αναπληρωτή καθηγητή βιοσυμπεριφορικής υγείας και ανθρωπολογίας, οι ερευνητές αξιολόγησαν 78 ενήλικες, ηλικίας 47 έως 70 ετών, όλοι είχαν επαρκή πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό, τρεις φορές σε διάστημα τριών μηνών. «Επιλέξαμε να μελετήσουμε μεσήλικες και ηλικιωμένους επειδή αυτή είναι η ηλικιακή ομάδα όπου αρχίζουμε να βλέπουμε τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης», είπε ο Rosinger.

Σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες που προκάλεσαν την αφυδάτωση των συμμετεχόντων, αυτή η μελέτη δεν χειραγώγησε την κατάσταση ενυδάτωσης και αντ’ αυτού αξιολόγησε κατά βούληση την αφυδάτωση -την φυσική αφυδάτωση των ενηλίκων από τις πραγματικές, τυπικές λειτουργίες. Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αποφεύγουν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, καφεΐνη και άσκηση τις ημέρες που αξιολογήθηκαν για να καταγράψουν το επίπεδο αφυδάτωσης χωρίς αυτές τις επιρροές.

Στη μελέτη, οι ενήλικες με ωσμωτικότητα ορού πάνω από 300 milliosmoles ανά κιλό ορίστηκαν ως αφυδατωμένοι. Τα αφυδατωμένα άτομα παρουσίασαν μειωμένη ικανότητα διατήρησης της προσοχής. Σε κάθε αξιολόγηση, τουλάχιστον το 29% και έως το 39,1% της ομάδας ήταν αφυδατωμένο.

Κατά τη διάρκεια κάθε αξιολόγησης, οι συμμετέχοντες στη μελέτη συμπλήρωσαν έρευνες και τέσσερα νευρολογικά τεστ που μέτρησαν τη μνήμη εργασίας, τη γνωστική ευελιξία και τη διαρκή προσοχή. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο πιο αφυδατωμένος ήταν ο συμμετέχων, τόσο χειρότερα τα πήγαιναν στο έργο της παρατεταμένης προσοχής. «Αυτό υποδηλώνει ότι εάν ένα άτομο πίνει, σε καθημερινή βάση, λιγότερο νερό από αυτό που χρειάζεται το σώμα του, μπορεί να του πάρει λίγο περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσει ορισμένες μεγάλες εργασίες με ελαφρώς περισσότερα λάθη», είπε ο Rosinger.

«Τα καλά νέα είναι ότι η αφυδάτωση συνδέθηκε μόνο με χαμηλότερη απόδοση για εργασίες που απαιτούν συνεχή προσοχή», είπε ο Rosinger. «Δείχνει ότι στην καθημερινή ζωή, όταν οι ενήλικες δεν είναι πειραματικά αφυδατωμένοι -όπως κάθονται σε μια σάουνα ή κάνουν μια ώρα βόλτα με το ποδήλατο χωρίς να πίνουν νερό- η γνωστική τους απόδοση σε σύντομες εργασίες δεν διαφέρει από αυτούς που είναι καλύτερα ενυδατωμένοι».

Το πρωταρχικό εύρημα της μελέτης είναι ότι η αφυδάτωση επηρεάζει μόνο μακρύτερες εργασίες. Επειδή οι επαγγελματικές ευθύνες είναι συχνά εργασίες που χρειάζονται συνεχή προσοχή χωρίς ενδιάμεσα διαλείμματα, ο Rosinger τονίζει ότι η ενυδάτωση είναι το κλειδί για τη σωστή γνωστική λειτουργία για αυτού του είδους τις εργασίες.Πηγή: https://www.zougla.gr/
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ