Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025

Το Νο1 φρούτο για τη μείωση της χοληστερίνης - Πόσο συχνά πρέπει να καταναλώνεται

Το Νο1 φρούτο για τη μείωση της χοληστερίνης - Πόσο συχνά πρέπει να καταναλώνεται

Φωτογραφία: pixabay
Όλα τα φρούτα είναι ωφέλιμα για την καρδιά μας ωστόσο ένα από αυτά ξεχωρίζει για τα οφέλη του στην καρδιά καθώς συμβάλλει στη μείωση της χοληστερίνης.
Ποιο είναι αυτό το φρούτο και γιατί είναι τόσο ευεργετικό για την καρδιά; Οι καρδιολόγοι εξηγούν τρεις βασικούς λόγους.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cureus εξέτασε τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αβοκάντο και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η έρευνα κατέδειξε ότι τα άτομα που καταναλώνουν αβοκάντο τακτικά έχουν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο για καρδιοαγγειακές παθήσεις.

 
Γιατί είναι τόσο καλό για την καρδιά;
Ο Δρ. Anthony Altobelli, επικεφαλής καρδιολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Robert Wood Johnson, αναφέρει μια άλλη μελέτη που καταδεικνύει τα οφέλη του αβοκάντο στην υγεία της καρδιάς. Η 30ετής μελέτη παρατήρησης, που περιλάμβανε πάνω από 100.000 επαγγελματίες υγείας, έδειξε ότι η κατανάλωση τουλάχιστον δύο μερίδων αβοκάντο εβδομαδιαίως (περίπου ένα ολόκληρο αβοκάντο) μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά 16% και στεφανιαίας νόσου κατά 21%.

Ο Δρ. Altobelli εξηγεί ότι για να αξιοποιήσει κάποιος πλήρως τα οφέλη του αβοκάντο, πρέπει να αντικαταστήσει τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά (όπως το βούτυρο, το τυρί και τα επεξεργασμένα κρέατα) με φυτικές επιλογές, όπως το αβοκάντο, που περιέχουν υγιή λιπαρά για την καρδιά.

Οι λόγοι που το αβοκάντο οφελεί την καρδιά
Πηγή ακόρεστων λιπαρών: Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπαρά, τα οποία βοηθούν στη μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης. Αντιθέτως, τα κορεσμένα λιπαρά αυξάνουν την LDL χοληστερόλη και εντείνουν τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών παθήσεων.

Πλούσιο σε φυτικές ίνες: Περίπου το 80% του αβοκάντο αποτελείται από φυτικές ίνες, οι οποίες βελτιώνουν την υγεία του εντέρου και μειώνουν τη χοληστερόλη. Οι διαλυτές φυτικές ίνες συνδέονται με τη χοληστερόλη στο πεπτικό σύστημα και εμποδίζουν την απορρόφησή της στην κυκλοφορία του αίματος.

Πηγή αντιοξειδωτικών: Περιέχει αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά βοηθά στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Επιπλέον θρεπτικά συστατικά: Περιέχει επίσης λουτεΐνη και κάλιο, που ενισχύουν τη γενική καρδιοαγγειακή υγεία. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά συνεργάζονται για να υποστηρίξουν την υγεία του οργανισμού, ενώ παράλληλα προσφέρουν μια εξαιρετική γεύση.

Πόσο συχνά πρέπει να καταναλώνετε αβοκάντο;
Οι ειδικοί συμφωνούν ότι είναι ασφαλές να καταναλώνετε αβοκάντο καθημερινά.

Ωστόσο, ακόμα και μερικές φορές την εβδομάδα είναι αρκετό για να ωφεληθείτε από τα καρδιοαγγειακά του οφέλη.



Πηγή: https://www.dikaiologitika.gr/




ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ