pixabay
Το βέλτιστο χρονικό διάστημα για να πετύχετε την τέλεια υφή είναι 10 λεπτά βράσιμο.
Μπορεί να φαίνεται ότι το μαγείρεμα ζυμαρικών είναι εύκολη υπόθεση – βράσιμο νερού, λίγο αλάτι και μερικά ανακατέματα με το κουτάλι.
Όμως για όσους συχνά καταλήγουν με παραμαγειρεμένα σπαγγέτι, οι επιστήμονες αποκαλύπτουν ότι υπάρχει ένα κρίσιμο βήμα που αλλάζει τα πάντα.
Σύμφωνα με την έρευνα της Andrea Scotti, λέκτορα Φυσικοχημείας στο Πανεπιστήμιο Lund, το μυστικό δεν είναι απλώς η γεύση, αλλά η μικροδομή των ζυμαρικών. Το αλάτι παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της υφής τους: χρειάζονται 7 γραμμάρια αλατιού ανά λίτρο νερού, περίπου 1,25 κουταλάκια του γλυκού, για να μην διαλυθούν κατά το βράσιμο.
«Το μαγείρεμα ζυμαρικών με τη σωστή ποσότητα αλατιού δεν είναι απλώς θέμα γεύσης», εξηγεί η Scotti. «Το αλάτι επηρεάζει τη μικροδομή των σπαγγέτι και, ως εκ τούτου, ολόκληρη την εμπειρία του φαγητού».
Η ομάδα χρησιμοποίησε προηγμένες τεχνικές, όπως επιταχυντές σωματιδίων και εγκαταστάσεις νετρονίων, για να μελετήσει την κρυφή δομή των ζυμαρικών κατά το μαγείρεμα. Τα ευρήματα έδειξαν ότι η γλουτένη λειτουργεί ως δίχτυ ασφαλείας, διατηρώντας το άμυλο στη θέση του. Ως αποτέλεσμα, τα κανονικά σπαγγέτι έχουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και δεν σπάνε εύκολα, ακόμη και αν μαγειρευτούν για λίγο παραπάνω ή σε λίγο περισσότερο αλατισμένο νερό.
Αντίθετα, τα ζυμαρικά χωρίς γλουτένη χρειάζονται ακριβώς τις κατάλληλες συνθήκες μαγειρέματος. Πολύ χρόνο στο βράσιμο ή υπερβολικό αλάτι μπορεί να προκαλέσει κατάρρευση της δομής τους. Η Scotti σημειώνει ότι τα ευρήματα μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη πιο ανθεκτικών εναλλακτικών για ζυμαρικά χωρίς γλουτένη.
Το βέλτιστο χρονικό διάστημα για να πετύχετε την τέλεια υφή είναι 10 λεπτά βράσιμο, ενώ η σωστή αναλογία αλατιού και νερού διασφαλίζει ότι τα σπαγγέτι θα παραμείνουν σταθερά και νόστιμα.
Παράλληλα, οι ειδικοί αναφέρουν ότι το να αφήνετε τα ζυμαρικά να κρυώσουν πριν τα καταναλώσετε μπορεί να κάνει τη διαφορά για την υγεία. Ο Kevin David Rail, ειδικός γυμναστικής, εξηγεί ότι το ψύχος μετατρέπει μέρος του αμύλου σε ανθεκτικό άμυλο, που χωνεύεται πιο αργά, παρέχει σταθερή ενέργεια και βοηθά στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αθλητές, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων ποδοσφαιριστών, αξιοποιούν αυτή τη μέθοδο για ενέργεια, αποκατάσταση και έλεγχο βάρους.
Η επιστήμη του ζυμαρικού αποδεικνύει ότι το μαγείρεμα δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά και επιστήμη: η σωστή ποσότητα αλατιού, ο χρόνος βρασμού και η παρουσία γλουτένης συνδυάζονται για να δώσουν ζυμαρικά με την ιδανική υφή και γεύση – ενώ, αν τα αφήσετε να κρυώσουν, μπορείτε να τα απολαύσετε και πιο… υγιεινά.