Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2026

Μήπως αρχίζει το «ψήλωμα» της ΕΕ; Η AfD στα ύψη στη Γερμανία και η Ευρώπη μπροστά σε νέα δεδομένα

Μήπως αρχίζει το «ψήλωμα» της ΕΕ; Η AfD στα ύψη στη Γερμανία και η Ευρώπη μπροστά σε νέα δεδομένα

Ιστορική νίκη κατέγραψε η AfD στις περιφερειακές εκλογές της Σαξονίας-Άνχαλτ, συγκεντρώνοντας περίπου 44% των ψήφων και καταλαμβάνοντας 39 από τις 83 έδρες του τοπικού κοινοβουλίου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επίδοση της AfD σε επίπεδο κρατιδίου, ενώ το αποτέλεσμα αποτελεί σοβαρό πλήγμα για το CDU του καγκελαρίου Φρίντριχ Μερτς, που περιορίστηκε περίπου στο 17%.

Στο επίκεντρο της πολιτικής της AfD βρίσκεται το μεταναστευτικό, με το κόμμα να ζητά αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα, περιορισμό της μετανάστευσης και περισσότερες απελάσεις. Ο επικεφαλής υποψήφιος στη Σαξονία-Άνχαλτ  ακόμη και για «επίθεση επαναμετανάστευσης και απελάσεων» από την πρώτη ημέρα διακυβέρνησης.

Η στάση της AfD απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία τάσσεται κατά της συνέχισης της γερμανικής στρατιωτικής στήριξης προς την Ουκρανία και ζητά αλλαγή πορείας στις σχέσεις με τη Ρωσία, προτάσσοντας τον τερματισμό του πολέμου και την αποκατάσταση οικονομικών σχέσεων. Η θέση αυτή βρίσκεται σε σαφή αντίθεση με την πολιτική της κυβέρνησης Μερτς και των περισσότερων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Παρά τη μεγάλη εκλογική της επιτυχία, ωστόσο, η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης παραμένει αβέβαιη, καθώς τα υπόλοιπα μεγάλα κόμματα έχουν αποκλείσει μέχρι στιγμής τη συνεργασία μαζί της. Η AfD δεν διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία και παραμένει αντιμέτωπη με το λεγόμενο «τείχος προστασίας» των άλλων κομμάτων.

Στο ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων, η AfD απορρίπτει εκ των προτέρων οποιαδήποτε σχετική συζήτηση, συμπεριλαμβανομένων των αξιώσεων που έχουν διατυπώσει η Ελλάδα και η Πολωνία για τις συνέπειες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η θέση του κόμματος είναι ότι οι συγκεκριμένες διεκδικήσεις δεν έχουν ιστορική βάση και θα επιβάρυναν οικονομικά τους Γερμανούς φορολογούμενους, υιοθετώντας μια ιδιαίτερα αρνητική στάση απέναντι σε οποιαδήποτε καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων.

 

 

Κώστας Βάνης
 



Πηγή: εφημερίδα Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ




ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ