Η CODE+ Research Team διακρίθηκε με το Βραβείο Κοινωνικού Αντικτύπου (Social Impact Award) στον 1ο Διαγωνισμό Καινοτομίας «National Security Innovation Challenge» της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ).
Η ερευνητική ομάδα, στην οποία συμμετέχουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, βραβεύτηκε για την πρότασή της με τίτλο «Αυτόνομο Μη Επανδρωμένο Σκάφος Επιφανείας για Παρακολούθηση και Υποστήριξη Επιχειρήσεων Έκτακτης Ανάγκης».
Πρόκειται για ένα ηλεκτροκίνητο, τρισδιάστατα εκτυπωμένο μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας (USV), σχεδιασμένο να υποστηρίζει επιχειρήσεις επιτήρησης, παρακολούθησης, διάσωσης και έκτακτης ανάγκης σε απαιτητικά υδάτινα περιβάλλοντα.
Το σκάφος μπορεί να πλοηγείται αυτόνομα, να μεταδίδει εικόνα σε πραγματικό χρόνο και να προσαρμόζεται σε διαφορετικές επιχειρησιακές ανάγκες μέσω εναλλάξιμου εξοπλισμού και αισθητήρων. Παράλληλα, διαθέτει πρωτότυπη τεχνολογία αεροπροώθησης χωρίς υποβρύχιες έλικες, χαρακτηριστικό που προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία σε δύσκολες συνθήκες.
Η συγκεκριμένη τεχνολογία διαθέτει κατοχυρωμένο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), λειτουργικό πρωτότυπο και έχει ήδη υποβληθεί σε επιτυχείς δοκιμές πεδίου. Η αρθρωτή σχεδίασή της επιτρέπει, επίσης, την ανάπτυξη διαφορετικών εκδόσεων, ανάλογα με τις εκάστοτε επιχειρησιακές απαιτήσεις.
Η CODE+ Research Team αποτελείται από τους Νικόλαο Ευκολίδη, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Αθανάσιο Μανάβη, Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος, Αναστάσιο Τζώτζη, Μεταδιδάκτορα του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, και Παναγιώτη Κυράτση, Καθηγητή του ίδιου Τμήματος.
Η διάκριση αποτελεί σημαντική αναγνώριση της ερευνητικής προσπάθειας και της καινοτομίας που αναπτύσσεται από ερευνητές των ελληνικών πανεπιστημίων, με εφαρμογές που μπορούν να συμβάλουν στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και στην υποστήριξη της Πολιτικής Προστασίας.
Κώστας Βάνης
Πηγή: Συντακτική ομάδα PtolemaidaNews.gr
