Τετάρτη 26 Αυγούστου 2026

10ο Εργαστήριο Παραδοσιακής Δόμησης 7-11 Σεπτεμβρίου 2026 Στον Πεντάλοφο Κοζάνης

10ο Εργαστήριο Παραδοσιακής Δόμησης 7-11 Σεπτεμβρίου 2026 Στον Πεντάλοφο Κοζάνης

 

Στον Πεντάλοφο Κοζάνης, στα Μαστοροχώρια του Βοΐου, θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 11 Σεπτεμβρίου 2026 ένα πενθήμερο βιωματικό εργαστήριο αφιερωμένο στην αναβίωση, την εκμάθηση και την ανάδειξη της παραδοσιακής τέχνης της πέτρας.

Το εργαστήριο θα επικεντρωθεί στις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης, τη λιθοξοϊκή και τα λιθανάγλυφα, με τη συμμετοχή ντόπιων μαστόρων και της ομάδας «Άνθη της Πέτρας».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει βιωματική εκπαίδευση σε ξηρολιθικές κατασκευές και λιθοδομές, επίσκεψη σε λατομείο και γνωριμία με την πρώτη κατεργασία της πέτρας, επίδειξη καλών πρακτικών ξερολιθιάς και λιθοδομών από έμπειρους μαστόρους, εκμάθηση της τεχνικής των λιθανάγλυφων, καθώς και θεωρητικές διαλέξεις.

Αντικείμενο του φετινού εργαστηρίου θα είναι η αποκατάσταση παραδοσιακής υδάτινης υποδομής, συγκεκριμένα βρύσης και υδρομάστευσης.

Η δράση απευθύνεται σε φοιτητές και νέους αρχιτέκτονες, μηχανικούς, πολιτικούς μηχανικούς, τοπογράφους μηχανικούς, αρχαιολόγους, συντηρητές έργων τέχνης, οικοδόμους, τεχνίτες πέτρας και σε όσους ενδιαφέρονται για τις παραδοσιακές τέχνες, την αρχιτεκτονική και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Η συμμετοχή είναι δωρεάν και περιλαμβάνει διαμονή και διατροφή. Με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους έως τις 31 Αυγούστου 2026, στο τηλέφωνο 24613 51314 ή μέσω email στη διεύθυνση ap.oikonomikon@pdm.gov.gr.

Το εργαστήριο διοργανώνεται από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Αντιπεριφέρεια Διοίκησης, Οικονομικών & Νομικών Προσώπων, με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Λύσσανδρου Μεταξά και της Περιφερειακής Συμβούλου Ευθαλίας Ράνδου. Συνδιοργανωτές είναι το Σωματείο «Φίλοι Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής – Άνθη της Πέτρας», η Τοπική Κοινότητα Πενταλόφου Δήμου Βοΐου, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πενταλόφου, το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Γρεβενών – Κοζάνης, η ΚΟΙΝΣΕΠ «Γεωθαύματα Ελλάς» και το Ινστιτούτο Επικοινωνίας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας «+Synpraxis».

 

 

Κώστας Βάνης
 



Πηγή: Συντακτική ομάδα PtolemaidaNews.gr




ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ