Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2026

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗΣ Δ.Ε.Υ.Α. ΚΟΖΑΝΗΣ

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗΣ Δ.Ε.Υ.Α.  ΚΟΖΑΝΗΣ

 

Σε απάντηση πρόσφατων δημοσιευμάτων στον τύπο καθώς και  ερωτημάτων  πολιτών και φορέων  που εκφράζουν τον προβληματισμό τους σε σχέση με τη σημερινή δυσλειτουργία της εγκατάστασης τηλεθέρμανσης αλλά και την επάρκεια της εγκατάστασης στην παροχή θερμικής ενέργειας, η επιχείρηση επιθυμεί να γνωρίσει τα ακόλουθα:

(α) Η λειτουργία της Τηλεθέρμανσης Κοζάνης, για πρώτη φορά μετά τη διακοπή λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων του ΑΗΣ/ΔΕΗ Αγίου Δημητρίου Κοζάνης από τον Μάϊο του 2026, στηρίζεται όπως είναι γνωστό αποκλειστικά σε νέες εγκαταστάσεις παραγωγής θερμικής ενέργειας ( λέβητες πετρελαίου με καύσιμο το πετρέλαιο θέρμανσης), ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε επανασχεδιασμός και ανακατασκευή του συστήματος τροφοδοσίας προκειμένου το σύστημα να μπορέσει να ανταποκριθεί στις λειτουργικές απαιτήσεις. Η επιχείρηση μερίμνησε και προχώρησε έγκαιρα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ ΑΕ, ώστε σήμερα να έχουν ολοκληρωθεί  και τεθεί σε λειτουργία   οι δύο εκ των τριών λεβήτων (Νο 1 και Νο 2) συνολικής ισχύος ~76 ΜWth που σε συνδυασμό με τους δύο ήδη υφιστάμενους (2 x 27 MWth) εξασφαλίζουν επαρκή θερμική ισχύ για την κάλυψη των αναγκών της πόλης κατά την τρέχουσα περίοδο, ενώ η ολοκλήρωση και παραλαβή του 3ου λέβητα αναμένεται να λάβει χώρα στα μέσα Νοεμβρίου. 

(β) Το προαναφερόμενο σύστημα ολοκληρώθηκε σε εντυπωσιακά σύντομο χρονικό διάστημα μικρότερο των 10 μηνών ενώ η περίοδος δοκιμών και της παραλαβής των εγκαταστάσεων συνέπεσαν δυστυχώς και  με την έναρξη της θερμαντικής περιόδου. 

(γ) Σε κάθε τεχνική υποδομή / σύστημα, πολύ δε μάλλον όταν αυτή είναι στο στάδιο λειτουργικών δοκιμών και παραλαβής, είναι αναμενόμενο να εμφανίζονται τεχνικά προβλήματα και δυσλειτουργίες όπως αυτά των πρόσφατων ημερών τα οποία ωστόσο αντιμετωπίζονται άμεσα. Η μειωμένη ή ανεπαρκής παροχή θερμικής ενέργειας στους καταναλωτές οφείλονται σε προβλήματα που εστιάζονται κυρίως στο σύστημα τροφοδοσίας καυσίμου, η αποκατάσταση των οποίων εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εκτός απροόπτου σήμερα 04.11.2026 από τις 17:00. Η επαναφορά ωστόσο του συστήματος σε κανονική λειτουργία υπό κανονικές συνθήκες λόγω της θερμικής αδράνειας και της ταυτόχρονης ζήτησης φορτίου από το σύνολο του συστήματος, αναμένεται να λάβει χώρα αργά σήμερα το βράδυ.

(δ) Οι νέες παραγωγικές μονάδες ως τεχνικά συστήματα ενδέχεται να εμφανίζουν σε απρόβλεπτα χρονικά διαστήματα τεχνικές βλάβες κατά τρόπο αντίστοιχο που συνέβαινε στο παρελθόν με τις λιγνιτικές μονάδες του ΑΗΣ/ΔΕΗ Αγίου Δημητρίου παρά την επιμελή λειτουργία και συντήρηση τους.

(ε) Σε ό,τι αφορά την επάρκεια τροφοδοσίας των νέων λεβήτων με πετρέλαιο θέρμανσης, η επιχείρηση έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες με αφετηρία το χρόνο έγκρισης χορήγησης της έκτασης ενίσχυσης από τη πολιτεία για  την προμήθεια πετρελαίου (ΦΕΚ Α’/ άρθρο 75 του Νόμου 5336/2026 (ΦΕΚ Α’/153/28.09.2026) περί “Μέτρα προώθησης της τηλεθέρμανσης του Δήμου Κοζάνης 28.09.2026) ώστε σήμερα να έχει διασφαλιστεί πλήρως η επαρκής τροφοδοσία.

(στ) Η Τηλεθέρμανση Κοζάνης, όπως και το σύνολο των Τηλεθερμάνσεων της χώρας είναι σήμερα και θα εξακολουθήσουν και στο μέλλον να αποτελούν βασική επιλογή για την κάλυψη αναγκών αστικής θέρμανσης.

Ολοκληρώνοντας, η επιχείρηση επιθυμεί να ευχαριστήσει τους καταναλωτές για την κατανόηση και την υπομονή τους και να τους  διαβεβαιώσει ότι η λειτουργία της τηλεθέρμανσης θα ομαλοποιηθεί άμεσα, συνεχίζοντας να παρέχει και στο μέλλον  ανταγωνιστικές υπηρεσίες θέρμανσης στο σύνολο των διασυνδεδεμένων καταναλωτών.



Πηγή: Συντακτική ομάδα PtolemaidaNews.gr




ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ